25 September 2009

Tajine au Citron

Specialitate din nordul Africii, des intalnita in Maroc si Algeria, Tajine au Citron este practic o tocanita de pui sau de miel, extrem de aromata. Combinatiile posibile sunt multiple, pe langa carne se pot combina legume si fructe de tot felul. Libertatea este mare si cand vine vorba de combinatia de arome.

Numele vine de la vasul special in care se prepara, oala de tajine - facuta din lut si vopsita frumos, are doua parti componente. Cea de la baza, foarte plata,
cu margini joase, este acopertia de a doua bucata, care are forma unui con.
Toata smecheria e gandita pentru a gati tajine-ul la foc mic,
pe o perioada destul de lunga de timp. Asta permite carnii sa devina foarte frageda si sa se umple de aromele fructelor, legumelor si mirodeniilor folosite.

Din pacate nu am la dispozitie un astfel de instrument (daca merge cineva in Maroc sa ma anunte, platesc bine sa-mi aduca unul) dar asta nu m-a oprit sa-mi pun imaginatia la incercare si sa incerc sa ma apropii cat mai mult de gustul original.

Asadar, daca vreti sa gatiti mancare traditionala marocana trebuie sa faceti, in primul rand o lista mare de cumparaturi si apoi sa va inarmati cu multa rabdare - timpul de preparare este de aproximativ 1 ora si jumatate.

Pentru varianta testata de mine, ca sa gatiti pentru doua persoane, aveti nevoie de:
4 pulpe de pui cu tot cu piele si os
1 vanata de marime medie
ulei de masline
3 cepe
3 catei de usturoi
3 lamai
1 legatura de patrunjel
1 legatura de cimbru
1 lingurita de ghimbir pudra
2 capacele de sofran (adica folositi continutul a doua pliculete din alea de care se gasesc la orice supermarket)
1/2 steluta de anason
1, 1/2 sare
1 lingurita piper macinat
1 lingurita chimion
1 conserva de rosii tocate
1 lingurita coriandru
1 lingurita boia dulce
1 pumn de migdale prajite
1 oala
1 tava de cuptor

Cele mai multe dintre mirodenii nu se gasesc la supermarket, in caz ca aveti nevoie incercati aici. Livrarea in Bucuresti se face rapid si fara extra-costuri, iar domnul care vine sa va aduca comanda pare plin de povesti, daca aveti timp puteti afla lucruri interesante despre originea mirodeniilor si la ce sunt ele bune.

Cum le invartiti, cum le combinati ca sa iasa in final ceva absolut delicios:

1. Spalati pulpele, le sarati si le bagati la cuptor in tava cu putin ulei de masline. Ca de obicei, eu am pus in tava hartie de copt, e cea mai buna solutie sa nu se arda nimic. Le lasati la foc mic aproximativ 20 de minute - cel mai bine sa va uitati la ele si sa vedeti cand au inceput sa se rumeneasca.
2. Vanata o spalati si o taiati cubulete. Tipsurile descrise aici sunt valabile. Lasati-le cat de mult la scurs dupa ce le-ati sarat.
3. Cepele trebuie curatate si taiate rondele.
4. Usturoiul il curatati si il pisati ca pentru mujdei.
5. Patrunjelul il spalati si il tocati marunt.
6. Stoarceti sucul din lamai.
7. In oala, la foc mediu puneti doua linguri de ulei de masline, ceapa si usturoiul pisat. Puneti capac si lasati vreo zece minute, pana se inmoaie ceapa. Daca nu aveti capac, nu-i bai, caliti pur si simplu.
8. Adaugati toate mirodeniile: sare, piper, coriandru, boia, anason, sofran, chimion, cimbru (la cimbru trebuie sa luati cantitatea de pe vreo 4-5 fire). Amestecati totul timp de 1 minut.
9. Adaugati sucul de la cele trei lamai, rosiile tocate si lasati pe foc pana totul ajunge sa fiarba. Aproximativ 10-15 minute sunt suficiente ca sa se amestece toate aromele.
10. Pana acum cu siguranta pulpele de pui din cuptor s-au rumenit, le scoateti si turnati in tava tot amestecul obtinut urmand pasii 7-9 si cubuletele de vinete.
11. Bagati din nou la cuptor si mai lasati 20-30 de minute la foc mic. E nevoie de timpul asta pentru ca aromele sa patrunda in carne.
12. Deja in casa miroase innebunitor, stiu si nu mai puteti de pofta. E cam gata totul, puteti pune pe farfurie - pe deasupra presarati patrunjel si migdale.

Intentia mea a fost sa servesc cu couscous, cum se mananca in Maroc. Pregatirile, insa, le-am facut pe fuga si nu am gasit couscous, asa ca l-am inlocuit cu orez simplu, aromat cu sofran.


Tanjine au Citron merge foarte bine cu ceai de menta, caldut -- va invit sa faceti o vizita in piata zilele astea, gasiti menta uscata si proaspata la niste preturi de va vine sa cumparati toata recolta deodata!

3 comments:

Micutzul mogul bucatar said...

fantastica retzeta, cautam ceva in genul asta de ceva vreme :)

Elena Stanciu said...

Pai sa o incerci, ia vezi poate gasesti carne de miel si faci o combinatie si mai si...si ma chemi si pe mine sa dezgust :-)

Anonymous said...

http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=1301&discuss=yes